02 junio, 2009

Moviment avantguarda a Catalunya


Catalunya, receptiva de mena i oberta sempre als es­deveniments culturals, es fa ressò dels neguits i frustra­cions que esclaten a la resta d'Europa durant les prime­res dècades d'aquest segle.L'avantguardisme a Catalunya, no deixa de ser un fet paradoxal. I ho és per una raó òbvia: ¿quin sentit pot tenir la pretesa destrucció d'una cultura que, com la catalana, no ha pogut consolidar-se mai definitivament? L'avantguarda literària resulta mo­derada a causa de la mateixa situació anòmala del feno­men català. Davant d'aquesta idiosincràsia, els autors avantguardistes defugiren, sovint, la discussió perquè la cregueren inútil. L'avantguardisme català es prodria dividir en tres etapes.


La primera etapa que, cronològicament, correspon a la segona europea, pot emmarcar-se entre 1916-1924, és a dir fins a la mort de Joan Salvat-Papasseit. Durant aquests anys es donen a conèixer les primeres obres dels nostres poetes avantguardistes. El mateix Salvat-Papas­seit divulga les seves reflexions Concepte de poeta (1919) i Contra els poetes en minúscula (1920).
La segona època engloba dotze anys, des de 1926 al 1938. Es caracteritza per la influència del surrealisme francès. Es publica el Manifest Groc (imprès en un full d'aquest color l'any 1928 signat per Dalí, Mon­tanyà i Gasch, on es considera que no cal discutir . seguit d'uns fulls grocs. El poeta J. V. Foix edita Gertrudis (1927) i KRTU (1932), poemes en prosa de tipus superrealista.
El tercer període es dona ja després de la Guerra d'Es­panya i en una situació de difícil permanència. Es pro­dueix a partir del 1948 i ocupa bona part dels anys cin­quanta. Un grup d'artistes plàstics anomenat Dau al set assumeix el protagonisme. La revista Poesia, editada entre 1944-45 per J. Palau i Fabre, va emprar certs recur­sos d'avantguarda; significa el pont entre els dos períodes

No hay comentarios:

Publicar un comentario